RONGGA’S BERNER SENNENHONDEN
Lid van V.B.S.H. & B.B.S.C.
Berner Sennen fokker sinds 1988
K - nest
17 september 2006
Rongga’s Kliquo Qulapaz
(Kliquo) † 24 september 2006 (longontsteking)

Fokken is niet altijd leuk.
Hieronder volgt het verhaal van ons nestje in 2006.
Het is een verhaal zonder "happy end".

 

Op 13 en 14 juni 2006 is Rongga's Isis Krisis Issanka (Krisis) gedekt door Swiss Stars King of Hearts (King).
De echo (gemaakt op 11 augustus) heeft uitgewezen dat ze drachtig is.
De pups worden rond 14 september verwacht.

Rongga's Isis Krisis Issanka is een fantastische hond van ruim 2 jaar. Het is een vriendelijke, zeer actieve vrolijke hond die graag "werkt". Haar heupen zijn perfect: HD-A (= vrij) met een norbergwaarde van 40. Het best mogelijke resultaat!!!!
Haar ellebogen zijn ook perfect: ED-vrij. Ook al het best mogelijke resultaat!!!!

Op de raskeuring van 11 februari 2006 in Apeldoorn behaalde zij zowel voor Exterieur als Karakter een Uitmuntend.
De bedoeling is dat wij zelf uit dit nestje een teefje aan zullen houden.

 

Swiss Starst King of Hearts is een vriendelijke, schitterende reu met een geweldig gangwerk. Ook King's heupen en ellebogen zijn perfect: HD-A met een norbergwaarde van 40 en hij is ED-vrij. Op de fokkeuring behaalde hij een Uitmuntend voor Katakter én een Uitmuntend voor Exterieur.
Voor meer informatie over King kunt u kijken op
www.barkingbunch.nl/galerij/king/king.htm

30 Juni ’06 (1e dag loops)
· Meestal laten we de eerste dag van de loopsheid een uitstrijkje maken, maar dat kon dit keer niet omdat we nog in Frankrijk zaten
· Vanuit Frankrijk hebben we de reu gebeld en de dierenarts om te overleggen hoe we dit aan zouden pakken
· Omdat onze eigen reuen nog niet op Krisis reageerden konden we wat langer in Frankrijk blijven

10 Juli ‘06 (11e dag)
· 1
e x bloed prikken => waarde 3-4
Het bloedprikken is om aan de hand van het progesterongehalte de juiste dekdatum te bepalen

11 Juli ‘06 (12e dag)
· 2
e x bloed prikken => waarde 3

13 Juli ‘06 (14e dag)
· 3
e x bloed prikken => waarde >10
Op deze dag is Krisis voor het eerst gedekt

14 Juli '06 (15 dag)
· 4
e x bloed prikken => waarde =10
· 2
e dekking

Krisis is vanaf het begin van haar loopsheid erg sloom en hongerig. Ze speelt nauwelijks met de andere honden en ook tijdens de dagelijkse boswandeling zit er weinig actie in haar.

11 Augustus ‘06
· Op de echo zijn in ieder geval 3 pups gezien.
De echo kan gemaakt worden vanaf de 28
e dag van de dracht. Dit zegt echter nog niets over het totaal aantal pups die ze heeft. Haar pups liggen nog erg tussen haar ribben, waardoor het moeilijk is om ze te zien.

Vanaf 6 weken dracht is het Krisis goed aan te zien dat ze drachtig is. Ze schommelt tijdens het wandelen en zitten wordt lastiger. De haren rond haar tepels beginnen ook uit te vallen.
Ze krijgt nu ander voer (meer voedingsstoffen) verdeeld over 3x per dag.

5 september '06
We vertrouwen het niet helemaal. Krisis lijkt minder dik dan een aantal dagen geleden. Voor de zekerheid zijn we naar de dierenarts gegaan voor een röntgenfoto: Er blijkt slechts 1 pup te zijn. Een echo wees uit dat deze pup wel leeft en normaal ontwikkeld lijkt.
We maken ons vreselijk zorgen over de gevolgen voor Krisis. Als er slechts 1 pup is kan deze erg groot worden zodat een normale bevalling eventueel niet mogelijk is. We houden dan ook rekening met een keizersnee.

10 september '06 (59e dag van de dracht)
Het wordt spannend: De temperatuur van Krisis is aan het dalen. Als we geluk hebben komt de pup aan de vroege kant. Hoe langer de pup in Krisis blijft, hoe groter hij/zij wordt. De dierenarts is op de hoogte voor het geval dat er een keizersnee uitgevoerd moet worden.
Verder is Krisis nog erg rustig, maar blijft wel heel dicht bij ons in de buurt. Uiteraard is er nu altijd minstens 1 van ons thuis.

11 september '06
Shit, shit, shit. De temperatuur is afgelopen avond en vanochtend weer opgelopen. Het kan dus nog wel even duren.

12 september '06
De temperatuur van Krisis zakt iets, maar nog niet veel. Sinds 3 dagen slaap ik 's nachts naast haar. Uiteraard vindt ze dit heel gezellig. Ze slaapt keurig naast mijn matras. Het enige waar Krisis en ik een meningsverschil over hebben is van wie het hoofdkussen nou eigenlijk is.

13 september '06
De temperatuur van Krisis is 37,8. Normaal heeft zij 38,1 dus hij is lager maar wil nog niet echt doorzakken. Ze heeft vannacht wel weer wat kranten verscheurd maar kwam al snel rustig naast me liggen. Oftewel, nog weinig veranderingen.
En het hoofdkussen? Laten we het er maar op houden dat we een compromis gesloten hebben......
Hierbij willen wij graag iedereen bedanken voor alle hartverwarmende reacties in deze spannende tijd.

14 september '06
Er komt beweging in. Krisis begon gisteren een enorm gat te graven achter in de tuin. Het is duidelijk dat zij een andere plek in gedachten heeft om te bevallen dan wij. Ook vanmorgen ging ze direct graven. De temperatuur is nu 37, 6. Zou het dan eindelijk beginnen?
Enne....., zonder hoofdkussen slaap ik ook wel hoor..........

15 september '06
Het gaat nu definitief gebeuren. De temperatuur is gedaald tot 36,9. Verder heeft ze de hele nacht kranten versnipperd en geprobeerd om een gat in het zeil te graven. Laten we hopen dat alles goed verloopt voor Krisis en haar pup!!!!!!!!

16 september '06
Er is nog steeds geen pupje. Krisis blijft onrustig (hijgen/graven), maar er zijn nog geen weeën. Ze reageert wel heel fel naar de andere honden en katten als die in de buurt komen. We zullen nog even geduld moeten hebben.

We zijn net terug van de dierenarts. Het zat ons niet lekker dat het zo lang duurde en we vreesden dat de pup misschien dood was (en dat de boel daarom niet op gang kwam). Een echo heeft uitgewezen dat de pup LEEFT! De pup ligt nog erg ver naar voren. Het zal dus nog wel even duren.....

17 september '06
Afgelopen nacht om 01.30 uur zijn de weeën begonnen. Na 2 uur persen was er nog niets, dus is het pupje met een keizersnee gehaald. Gelukkig leefde het pupje nog. We hebben er een mooi teefje bij! Krisis accepteert het pupje wel, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze weet niet goed wat ze er mee aan moet. Ze heeft nu ook nog duidelijk pijn van de operatie. We hopen dat ze snel opknapt en dat we met z'n allen van het pupje kunnen genieten. De eerste foto's volgen binnenkort.

18 september '06
Mogen wij aan u voorstellen: Rongga's Kliquo Qulapaz, teefje, geboren op 17 september 2006, geboortegewicht 580 gram.
 

Het was gisteren een zware dag voor Krisis, Kliquo en voor ons. Krisis accepteerde het pupje wel, maar wist niet wat ze er mee aan moest. Ze likte haar onvoldoende, de pup dronk niet goed , Krisis had flink pijn van de operatie enz. enz.
We kregen van iemand de tip om de pup in te smeren met iets lekkers zodat Krisis de pup meer zou gaan likken. In de koelkast stond nog Filet Americain met knoflook en dit heeft super gewerkt! Krisis likt de pup nu ruim voldoende (ook zonder filet americain) en waakt over haar als een furie! We voeren Kliquo regelmatig met de hand bij zodat zij wat aan kan sterken.
Doordat de pup niet voldoende drinkt bij Krisis heeft Krisis nu last van melkklierontsteking (en dus ook een beetje koorts).
Straks moeten we naar de dierenarts om de Hubertusklauwtjes te laten verwijderen.

Wij willen iedereen bedanken voor de leuke, opbeurende reacties die we ontvangen hebben!
Uiteraard hadden wij ons alles anders voorgesteld toen wij met Krisis een nestje wilden fokken, maar we gaan nu gewoon genieten van Kliquo!

19 september '06
Helaas geen goed nieuws. Kliquo is vreselijk aan de diarree en is behoorlijk afgevallen. Straks weer naar de dierenarts......
......Terug van de dierenarts: Kliquo heeft spuiten gekregen tegen de diarree (ze poept melk) en fysiologisch zout om uitdroging te voorkomen. Laten we hopen dat het snel beter gaat.
Met Krisis gaat het gelukkig wel goed. Ze heeft geen pijn meer van de operatie en de antibiotica tegen de melkklierontsteking doet zijn werk.

20 september '06
Helaas nog geen goed nieuws. Kliquo is erg veel afgevallen en dat is natuurlijk een zeer slecht teken. Ze poept nog steeds melk. Het is een meisje met enorme overlevingsdrang, anders was ze al lang dood geweest. We blijven haar ieder uur bijvoeren (dag en nacht) in de hoop dat de medicijnen die ze gisteren gekregen heeft hun werk gaan doen. Dit kan volgens de dierenarts enkele dagen duren. We blijven volhouden.
,,,,,,,,,,,,,,,
Het zou kunnen zijn dat Kliquo niet tegen de vervangende moedermelk kan. We voeren haar (op advies van de dierenarts) nu bij met verse geitenmelk. Als dit werkt zijn we een hele stap verder, maar we durven eigenlijk nergens meer op te rekenen.
,,,,,,,,,,,,,,,
De eerste resultaten met de geitenmelk zijn voorzichtig positief! Ons dappere "geitje" houdt dit spul langer binnen dan de andere puppymelk en de ontlasting lijkt iets steviger. Kliquo kan er hooguit van gaan mekkeren maar we hebben wel gekkere Rongga's Berners op de wereld gezet! We hebben nog geen reden tot juichen maar we hebben weer een klein beetje hoop dat we het gaan redden.

21 september '06
Kliquo is goed aangekomen!!!!! Ons (s)geitje is dankzij de geitenmelk 74 gram aangekomen. Toch een enorme verbetering t.o.v. de 100 (!) gram die zij eerst afgevallen was. Nu weegt zij 554 gram. Gaat ze het dan toch echt redden?
 

Geb.gewicht Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4

578 gr. 574 gr. 548 gr. 480 gr. 554 gr.

Het volgende drama doet zich voor: Kliquo heeft longontsteking. Ze wilde ineens niet meer eten en werd zo slap als een vaatdoek. Wéér naar de dierenarts en ze staat nu stijf van de antibiotica. Ook is er onderhuids vocht toegediend om uitdroging te voorkomen. We gaan haar nu voeden met de sonde en hopen dat ze ook dit mag overleven.

22 september '06
ZE DOET HET WEER!!!! Het is echt ongelooflijk! Gisteren geloofden wij niet meer in een goede afloop, vandaag loopt (!) ze weer in de werpkist rond. Zelfs de dierenarts had er gisteren weinig hoop meer op. Ze is zelfs nog een klein beetje in gewicht toegenomen. Laten we hopen dat het van nu af aan goed zal gaan.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Het gaat nog steeds goed met Kliquo! Ze heeft enorme honger en is het er niet mee eens dat ze kleine hoeveelheden per voeding krijgt.
Als ze vandaag zo goed blijft dan kunnen we morgen iets grotere hoeveelheden geven. Met Krisis gaat alles prima. Ze verzorgt de pup uitstekend ondanks dat ze zelf geen voeding kan geven.
,,,,,,,,,,,,,,,
Het blijft tobben met ons kleintje. Kliquo heeft vanavond toch weer een terugslag. Ze is sloom en lijkt weer benauwd. Vanmiddag heeft ze opnieuw antibioticum gekregen. We hopen dat ze ook deze keer overleeft............

23 september '06
Er is nog geen verandering. Kliquo is slap en futloos. We voeden haar bij met de sonde en straks weer naar de dierenarts.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Er zit weer leven in Kliquo! Ze krijgt naast de antibiotica nog een zware ontstekingsremmer en deze 2 samen doen hun werk.
Als Kliquo 9 levens heeft mag ze wel zuinig zijn op haar laatste leventjes. Op deze manier worden ze snel opgebruikt.
Ze is wel goed aangekomen. Vanmorgen woog ze 630 gram (eindelijk na 6 dagen is ze boven haar geboortegewicht).
I am b
èèèèèèèèèèèck!!!!!!!!!!!!!!!!!

24 september '06
Kliquo heeft de strijd verloren. Afgelopen nacht is ze overleden.
We hebben gedaan wat we konden....................

 

Krisis
Krisis
Krisis
King
Home
Wie zijn wij?
Onze Berners
Onze manier van fokken
N esten
Links
Puppy planning
N ieuws
Gastenboek
Contact
Berners die niet meer bij ons zijn
Rongga’s eigenlijn